
Ce poti vizita in apropiere de Brasov?
In articolul de luna trecuta am pornit impreuna la pas, virtual, pe strazile Brasovului si am descoperit cele mai faine locuri, pe care nu le putem recomanda destul, din orasul de sub Tampa. In acest articol ne propunem sa trecem in revista atractiile turistice situate in apropiere de Brasov, pe care le poti vizita intr-un week-end prelungit la Aro Palace 5*.
1. Castelul Bran
Probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din judetul Brasov, Castelul Bran si-a construit o legenda populara mai ales in afara tarii. Presupus a fi castelul Contelui Dracula, acesta este inclus in aproape toate tururile turistice din zona. Contrar legendei, nu exista inregistrari istorice care sa ateste prezenta lui Vlad Tepes in castel (acesta nu a locuit niciodata la Bran). In tara este celebru in special pentru procesul indelungat de retrocedare catre mostenitorii de drept. Castelul, situat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, poate fi vizitat dupa o scurta calatorie cu masina din Brasov, de 30 minute (sunt mai putin de 30 km intre Castelul Bran si orasul Brasov).
In prezent pot fi vizitate peste 20 de camere, in care pot fi admirate obiecte personale ale familiei regale, iar pentru cei care doresc sa achizitioneze produse traditionale, in curtea castelului exista periodic targuri expozitionale, in care mesterii locali sunt invitati sa-si prezinte lucrarile.
2. Cetatea Rasnov
Cetatea Rasnov a fost ridicata de localnici, in 1335, cu rolul principal de aparare impotriva tatarilor. Cetatea este situata la 15 km de Brasov si poate fi vizitata tot timpul anului. Cetatea are doua curti: cea exterioara, in care erau adapostite vitele si curtea interioara, in care era amplasat depozitul de armament si locuintele taranilor din Rasnov. In incinta cetatii se organizeaza anual diferite festivaluri: Festivalul de film istoric, Festivalul Medieval si Rockstadt Extreme fest.
3. Cetatea Fagaras
Acest superb ansamblu arhitectural dateaza din 1310 si a fost construit peste o alta fortificatie, mai veche. Cetatea a fost construita cu scop strategic, pentru apararea zonei de sud-est a Transilvaniei impotriva otomanilor si tatarilor. La sfarsitul secolului XVI-lea cetatea intra sub ocupatia lui Mihai Viteazu, care o transforma in locuita pentru familia sa. In secolul al XVII-lea este infiintata aici prima scoala cu predare in limba romana din Fagaras. Pe perioada regimului comunist cetatea a fost transformata in inchisoare, iar incepand cu 1965 a intrat intr-un program extins de reabilitare. In prezent cetatea adaposteste Muzeul Tarii Fagarasului si Biblioteca Municipala.
4. Sambata de Sus
Odata ajuns in zona Fagarasului, iti recomandam sa faci un popas si la Sambata de Sus, situata la 19 km de Fagaras. Principalele atractii din zona sunt Castelul Brancoveanu si Manastirea Sambata de Sus (sau Manastirea Brancoveanu). Localitatea este cunoscuta datorita familiei Brancoveanu (nepotii domnitorului si-au stabilit aici resedinta de vacanta). Castelul Brancoveanu a functionat o vreme si ca sediu al unei scoli cu internat si ca tabara de vara. In plus, in Sambata de Sus este amenajata o partie de schi, singura din masivul Retezat (partie Rausor).
5. Satul Fundata
Fundata este cunoscuta ca localitatea situata la cea mai inalta altitudine din Romania, la 1304 m inaltime. Fundata este amplasata la aproximativ 50 km de Brasov, intre Muntii Piatra Craiului si Bucegi. Inconjurat de paduri, Fundata este ofertanta tot timpul anului. Aici te vei putea bucura de cel mai curat aer din Romania, de peisaje care iti vor taia rasuflarea si de o cazare pe cinste, la pensiunile localnicilor.
6. Rezervatia de ursi „Libearty” din Zarnesti
Rezervatia, infiintata in 2005 si deschisa publicului in 2008, este prima rezervartie naturala (cu gradina zoologica, un detaliu la care fondatorii sanctuarului tin foarte mult) al ursilor captivi din Romania. Rezervatia este situata la 25 km de Brasov (un drum de aproximativ 45 de minute cu masina) si cuprinde un areal de 70 de hectare, in care sunt, in prezent, gazduiti aproximativ 70 de ursi, toti salvati din captivitate (restaurante, hoteluri, circuri).
Aceasta poate fi vizitata doar in anumite zile, de aceea este recomandat sa verificati programul inainte a porni la drum. Turul rezervatiei dureaza 1 ora si este sustinut in limba romana si in limba engleza.
7. Cetatea Rupea
Cetatea, care dateaza din 1324, din timpul rascoalei sasilor impotriva Regelui Ungariei, Carol Robet de Anjou, are o arhitectura aparte, fiind construita sub forma unei spirale ascendente. In anii care au urmat a fost modificata de catre localnici, care au adaugat 3 turnuri de aparare si doua curti interioare. In atestatele istorice Cetatea Rupea este mentionata ca un important centru comercial si mestesugaresc. Cetatea Rupea este situata la 50 km de Brasov, in zona rezervatiei geologice Dealul Cohalm – „Bazaltele de la Rupea”.
8. Cetatea Prejmer
Cetatea Premer, situata la 12 km de Brasov, a fost construita in secolul al XIV-lea. Cetatea este foarte bine conservata, pastrand mare pare din zidurile initiale. In istoria locala ea este cunoscuta pentru rezistenta la atacurile venite din partea otomanilor, care nu au reusit niciodata sa o cucereasca. Zidurile cetatii au fost construite in jurul bisericii care dateaza din secolul al XIII-lea. Biserica are 270 de incaperi si este legata de exteriorul cetatii printr-un pasaj subteran. In interiorul cetatii se pot vizita fostele camere de adapost folosite de sateni.
9. Satul Viscri
Satul Viscri este situat in apropiere de Sighisoara, la aproximativ 80 km de Brasov. Satul a devenit celebru dupa ce Printul Charles a ales sa-si cumpere o casa aici si, de atunci, a promovat aceasta asezare autentica. Casele vopsite in culori vii, biserica fortificata, construita in secolul al XII-lea, inclusa pe lista UNESCO, produsele traditionale comercializate de localnici sunt cateva dintre motivele pentru care acest sat este vizitat de peste 15.000 de turisti anual. Odata ajuns aici vei avea impresia ca timpul a stat in loc.
10. Poiana Brasov
Locul nostru preferat pe timp de iarna, Poiana Brasov este mereu pe lista recomandarilor noastre. Statiunea este pregatita si in acest an pentru schiori de toate varstele, pentru cei profesionisti sau cei care testeaza pentru prima data o pereche de schi-uri.
Dupa o excursie de o zi in Tara Fagarasului sau la Rupea te asteptam cu o cina delicioasa, pe care o poti servi in restaurantul Aro Palace 5*.