Stilul nostru de viață a fost schimbat din temelii in ultimele luni. Cum resimte un chef bucătar efectele acestei pandemii?

La începutul pandemiei, eram in Germania la Olimpiada Mondiala de Gastronomie, unde am participat cu „Echipa culinara regionala Belvedere Brașov“, alături de alte echipe din peste 50 de tari. Rezultatele concursului au strălucit in culorile argintului, in ceea ce privește echipa noastră, iar la individual am câștigat doua medalii de argint.

Concursurile culinare sunt șansa unui bucătar de a putea vedea la ce nivel profesional se afla, dar totodată este si șansa de a se etala, de a se perfecționa si de a fi la curent cu ultimile tendințe in gastronomie.

In euforia concursului nu am avut timp sa reflectam asupra subiectului ,,covid’’ si nu am găsit nici informații elocvente cu privire la acest subiect. La scurt timp după ce ne-am întors a trebuit sa stăm acasă si întradevăr, am avut timp sa vorbesc cu mulți colegi de breaslă, să schimbam păreri sa ne aducem aminte de lucrurile frumoase petrecute in viața noastră profesionala si nu numai, sa studiem, sa creem retete, dar si sa stam cu familia, vaduvită de prezenta noastră, cat timp eram la serviciu.

Acum, uitandu-ne mai atent la ceea ce ne inconjoara, suntem mai sentimentali, mai nostalgici. Ce ganduri va vin in minte mai des, in perioada asta?

Poate ar trebui sa fim mai echilibrati, mai pozitivi mai atenti la detalii …Stand acasa si privind pe geam, am vazut trecand doua anotimpuri. Am vazut copacii plini de zapada , am vazut copacii plini de flori , de speranta de viata, speranta care este data de acest minunat anotimp, primavara. Imi lipsesc colegii, atmosfera, zgomotul utilajelor, dar cel mai mult imi lipseste ,,forfota’’ pregatirii exemplare a micului dejun, agitatia de la pranz si mai ales, atentia si perfectiunea in realizarea cinelor perfecte.

Da, aceasta criza ne-a dat timp sa reflectam mai mult asupra alimentelor, asupra sezonalitatii, asupra modului in care sa ne adresam clientului, asupra risipei alimentare, asupra perfectionarii. Din fericire inca mai avem ingrediente de calitate si mai ales, ingrediente bio iar daca ma intrebi pe mine, este important sa atragem atentia asupra conservarii soiurilor locale, protejarii lor pentru a beneficia cat mai mult de un mediu natural, autentic si sanatos, dar si pentru a lasa o buna mostenire urmatoarelor generatii.

…O amintire legata de unul sau mai multi clienti, mai speciali:

Am avut bucuria sa-mi prezint creatia culinara atat oamenilor de rand cat si celor de rang inalt sau poate mai speciali datorita pozitiei profesionale sau sociale si aici ma refer la toti presedintii Romaniei, alti sefi de state si guverne, Maiestatea sa, Regele Mihai si Regina Ana, plus multe vedete care ne-au incantat la Cerbul de Aur, precum, Toto Cutugno, Patricia Kaas, James Brown, Kenny Rogers,Julio Iglesias si multi altii.

Imi aduc aminte cu placere cand Toto Cutugno a exersat intr-unul dintre restaurantele noastre, la pian , ,,Ciobanas cu trei sute de oi “, iar mai apoi, gustatand din preparatele noastre traditionale s-a dedeclarat foarte incantat.

,,A manca este o placere a vietii’’, imi place sa zic asta; Imi place mancarea, frumusetea ei, limbajul ei, ea este cea care reuseste sa sensibilizeze toate cele cinci simturi. Gastronomia este inca, o carte de vizita pentru Romania. Un citat spune: ,,Gastronomia unui popor este singurul martor exact al civilizatiei“.

Sunt peste 30 de ani de munca si pasiune la Aro Palace. Cum i-ati descrie…?

Aro Palace a fost si va ramane o institutie de formare si implicare a bunelor practici de nivel inalt in domeniul industriei turismului. Amintiri frumoase vin din momentul in care, la numai 16 ani am pasit intr-o noua lume si anume, arta culinara romaneasca si internationala. Mai tarziu mi-am dat seama ca aceasta arta avea un loc frumos in randul artelor frumoase. Am cunoscut oameni de la care am invatat meserie si nu pot sa-i enumar pe toti din dorinta de a nu uita pe cineva. Amintiri frumoase au fost presarate uneori si cu neimpliniri, peste care am trecut impreuna cu toti cei cu care am lucrat.

Unul dintre secretele meseriei, care v-a ajutat in dezvoltarea personala la Aro Palace…

Cu riscul de a ma repeta, meseria ta trebuie sa o faci din pasiune pentru ca pasiune si visuri frumoase ai avut si atunci cand te-ai pregatit pentru ea. Nu este o meserie usoara dar trebuie sa ai forta, rabdare, comunicare, intelepciune, bun gust si vei reusi. Trebuie sa ai in spatele cortinei o echipa responsabila, motivata si bazata pe profesionalism, ambitie, disponibilitate si dorinta de progres ! Fiecare meserie are secretele ei . Ca meserias trebuie sa inveti de la mentorii tai. Iar Aro Palace a avut astfel de specialisti, formatori de profesionisi de la care am avut ce invata. Datorita lor, eu am reprezentat cu cinste tara mea in cele mai importante competitii mondiale dar si cu sprijinul celor care au crezut in mine si bineinteles al sponsorilor. Familia a jucat si ea un rol important in viata mea profesinala, deasemeni. Poate ca ,,secretul’’ este imbinarea tuturor elementelor de mai sus, cu ,,mult suflet’’. Efortul sacrificiului tau si sustinerea celor ce cred in puterea ta de a fi bun in ceea ce faci,sunt elemente determinante. Secretele meseriei bine facute sunt: pasiunea, munca, rabdarea, ambitia, autodisciplina, spiritul organizatoric, comunicarea. Meseria de bucatar profesionist nu inseamna doar sa respecti reteta si sa asezi preparatul pe farfurie; inseamna placerea de a crea, placerea de a gati, placerea de a lucra cu materia prima de calitate, inseamna adaptarea la schimbarea, tehnici noi, tehnologii noi, adaptarea si respectarea normelor igienico sanitare.

Picasso spunea, ,,succesul este 10% talent si 90% munca grea’’, dar daca nu le pui in valoare, atunci degeaba le conservi.

Aro Palace isi va redeschide portile mai puternic, asa cum a facut-o de-a lungul vremurilor, de fiecare data. Care credeti ca va fi punctul forte in recastigarea sau castigarea noilor clienti?

Principiile de baza ale activitatii in mediul turismului, al industriei ospitalitatii, vor ramane aceleasi insa provocarile pe care timpul ni le ofera, ne obliga sa ne adaptam de asa natura incat consumatorii de servicii, oaspetii nostri, sa fie multumiti. Punctul forte in toate domeniile va ramane insa munca, fara ea nu se poate. Avantajul nostru este ca suntem rapizi in luarea de decizii fie ca vorbim de implementarea unor masuri de siguranta pentru ca oaspetii nostri sa fie protejati, fie ca luam masuri in ceea ce priveste protejarea personalului, astfel ne adaptam noului context in care traim. Clientul nostru trebuie sa plece cu o experienta gastronomica unica de care sa isi aduca aminte cu placere dar si cu gandul reveniri. Venim cu argumente concrete in întâmpinarea dumneavoastră, dragi oaspeți dar și salariați și va prețuim ca ați ales ce este mai bine pentru dumneavoastră! Vrem sa fiți in siguranța! Sănătatea dumneavoastră va fi prioritatea noastră!

Un mesaj de incheiere:

Sa fim optimisti, pentru ca orice problema a vietii este destinata rezolvarii, pana la urma. Din bune dar mai ales din rele, trebuie sa tragem concluzii, sa luam decizii in asa fel incat industria ospitalitatii sa fie revigorata, pentru ca ea nu va muri niciodata.

Si daca tot am vorbit de arta culinara, o propunere culinara a la Lady Chef Cornelia Ghisoi:

SOMON CU MIRODENII ACOMPANIAT DE SALATA DE AVOCADO ȘI MANGO!!

Materi prima: somon 800g
Coriandru verde 30g
Pătrunjel verde 30 g
Ceapa rosie 1 buc Avocado 2 buc
Mango 2 buc
Usturoi granule 3g
Fulgi de ardei iute roșu 10g
Semințe de coriandru!
Rodie
2 buc ghimbir proaspăt 30g
Ulei de măsline 3 -4 linguri
Zeama de lămâie
Miere de albine 5 linguri!
Rozmarin

Operații pregătitoare: curățăm Mango ii scoatem samburele și îl tăiem cuburi. Avocado (tartinabil) ii curățăm îl tăiem cuburi îl stropim cu zeama de lămâie,
Ceapa rosie curățata tăiată mărunt.
Scoatem sâmburii de rodie!!

Tehnica preparării:

Tăiem somonul in câte părți egale dorim 4 sau 5 transe. Îl condimentam cu sare, piper, puțin usturoi și coriandru pisat!
Amestecam ingredientele pentru salata și condimentam cu sare, piper, zeama de lămâie, fulgi de ardei iute.
Somonul se gătește la tigaie. Se pune ulei in tigaia se adaugă o crenguta de rozmarin verde, somonul si se lasă pana când este aproape gata.

Somonul se mănâncă mai suculent drept pentru care nu îl întoarcem, el va avea o culoare placuta , apetisanta in partea de sus.

Abonează-te acum la newsletter-ul nostru!

Rămâi astfel la curent cu toate noutățile, ofertele și campaniile Aro Palace. În plus primești cadou de bun venit o reducere de 5% pentru următorul tău sejur la noi.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.

Hotel Aro Palace folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.

Află mai multe

Abonează-te acum la newsletter-ul nostru!

Rămâi astfel la curent cu toate noutățile, ofertele și campaniile Aro Palace. În plus primești cadou de bun venit o reducere de 5% pentru următorul tău sejur la noi.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.

Sari la conținut